Gépi földmunka BudapestBobcat bérlés árgépi földmunka árak m3 Ma Vince névnap van. KertépítésNyitó oldal   Kertépítés keresőKapcsolat, elérhetőség   Honlap térképHonlap térkép   
 
   
  
 e-mail: kapcsolat@gartnerkert.hu     Keresés        
Vissza: http://gartnerkert.hu/
   // www.gartnerkert.hu / Szolgáltatások / Kertépítés-Kerttervezés / kertépítés hasznos tanácsok / pár gyakorlati tanács a gyephez

pár gyakorlati tanács a gyephez

Az interneten nagyon sok jó és fontos információt meg lehet találni a témával kapcsolatban. Itt most csak a szakmai tapasztalatomat szeretném leírni néhány mondatban, ami remélem érthetõ lesz.

GYEPSZELLÕZTETÉS, GYEPSZAGGATÁS:
Minden tavasszal érdemes elvégezni ezt a fajta munkát amit, lehet kézzel és géppel is mûvelni. Nagyon jó GARDENA típusú kerekes gyepszellõztetõt lehet kapni, de kézzel csak AZ végezzen ilyen munkát, akinek nem kényes a dereka. Ma már a gép kölcsönzõkben lehet bérelni jó minõségû cél gépeket.
Használatuk során a balesetek elkerülésének az érdekében tartsuk be a vonatkozó balesetvédelmi utasításokat.
Használatuk egyszerû: Kereszt irányban 1-2 cm mélyen átdolgozzuk a gyepet, és lombseprõvel leszedjük a kikerülõ szemetet. Hihetetlen mennyiségû elszáradt fûszál lehet a gyepben, amit elsõ látásra talán nem is veszünk észre. De nem csak a szemét kiszedése a lényeg. A fû tarackolva nõ ami annyit jelent, hogy ahol a szaggatással vágást okozunk a gyökérzeten, ott fognak kihajtani a fiatal hajtás, fûszál és ettõl lesz igazán sûrû a gyep.

FÛNYÍRÁS: Ahhoz, hogy szép legyen a fû tényleg gyakran , kell nyírni. Sokszor hallom azt, hogy "még egy hete sincsen, hogy levágtam a füvet", de sajnos ez a gyepet nem érdekli. Több fajta fûszálból áll a gyep. Ezeknek a növekedési ereje is különbözõ. A vastag erõs fûszál adja a gyep tartását és ez erõsebben is nõ, míg a vékony szálú fû fajták a gyep sûrûségéért felelõsek, de ezek lassabban nõnek. Ha hagyjuk magasra nõni a gyepet vagy pázsit felületet akkor az erõsebb növekedésû fûszál beárnyékolja a gyengébbeket azok pusztulását okozva. Ezért ha lehet 10 cm-nél ne hagyjuk magasabbra megnõni pázsitunkat!
Még egy általános tapasztalat, hogy a tavaszi nyírásoknál 3-4 cm-re míg a VI.-VII.-ik hónaptól 4-5 cm-re vágjuk vissza a füvet.

TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS:

Az intenzív gyepfenntartás során a fû nagyon "kiéli" a talajt. Ott, ahol automata öntözõrendszer van, ez fokozottabban így van. ezért a felhasznált tápanyagot pótolni kell. Ehhez ma már nagyon sok féle tápanyag áll rendelkezésünkre. Vannak mint mindenben drágább és olcsóbb anyagok, ÉN a KITE nevû pázsit trágyát használtam és jól bevált. De fontos dolog, hogy néha komplex mûtrágyákat is adjunk. Erre alkalmas a MIKRAMID nevû mûtrágya.

DE VíGYÁZZUNK ÉS CSAK A KÖVETKEZÕ MÓDON JUTTASSUK KI:
10 dkg-ot beleteszünk egy 10 literes öntözõ kannába , felengedjük vízzel és ezt az 1 %-os oldatot kilocsoljuk 3-4 m2 gyepre. Ha a vízzel való feltöltéskor a slagot a kanna aljára engedjük, akkor mire megtelik vízzel a kanna tejesen feloldódik a mûtrágya és nem kell kevergetni azt. Azonnal és következõ napokban jól meg kell öntözni a területet.
Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://gartnerkert.hu/doc64/

 
 

Ugrás az oldal tetejére | www.gartnerkert.hu nyitó oldal | Honlap térkép, sitemap | Kapcsolat

Copyright © 2005-2020 WWW.MAXELINE.HU Kft. | Keresőoptimalizálás, SEO, MXCMS